Göteborg är idag Sveriges näst största tätort efter huvudstaden Stockholm. Staden är också Nordens femte största med sina 550.000 invånare. Även om man räknar med det här antalet i själva tätorten så räknar man också på att det finns cirka en miljon invånare om man räknar med hela göteborgsområdet. Orten ligger belägen på Sveriges västkust precis där Göta Älv har sitt utlopp.
Göteborg anlades tack vare ett initiativ av kung Gustav II Adolf och staden fick sina helt egna stadsprivilegier under 1621. Tack vare sin unika stadsplanering så kom Göteborg att kallas för Nya Amsterdam av Holländarna själva under flera år framöver. Under det tidiga 1800-talet började Göteborg sakta men säkert att industrialiseras. En stor del av de nyinflyttade var på den här tiden engelsmän varför man också valde att kalla Göteborg för ”Lilla London”. Det var också främst tack vare engelsmännen som Göteborg påbörjade sin industrialisering och staden kallas faktiskt än idag för just ”Lilla London”.
Stadens bebyggelse har idag till stor del vuxit ihop med de förorter som ligger runt innerstaden. Det är hela den här sammanlagda bebyggelsen som man kallar för Göteborg och inte bara själva innerstaden. Göteborg ligger till den absolut största dele i Göteborgs kommun men några delar av staden ligger faktiskt också i både Mölndals och Partille kommun. Dem totala arealen på staden är uppmätt till 721,64 kvadratkilometer vara 274,41 av dessa endast utgörs av vatten.
Här finns också några av Skandinaviens absolut största industrikoncerner så som Volvo, SKF, ESAB och Hasselblad AB. Dessa har inte bara sina huvudkontor här utan de har faktiskt också sitt ursprung i staden. Göteborg står också för en mycket stor del av den totala svenska exporten och importen tack vare sin stora hamn som dessutom också är Nordens största. Staden är också en så kallad residensstad för Västra Götalands län och den fungerar också som en centralort för Göteborgs kommun. Till sist är den faktiskt också en stiftsstad i Göteborgs stift.
På platsen där Göteborg idag ligger har det bott människor under en period av flera tusen år. Redan under stenåldern så fanns det en stor bosättning precis vid utloppet av Göta Älv. Den platsen heter idag Sandarna och bevis på att det redan då fanns människor här är de elva olika hällristningslokalerna som man har hittat. Under den första halvan av 1200-talet så var den södra stranden av utloppet svenskt medan hela Halland då var danskt medan Bohuslän var norskt. Detta skapade en korridor på omkring 15 kilometer som gick ut mot havet. Det var tack vare de olika hamnarna i Göta Älv som Sverige lyckades hålla kvar en användbar färdväg ut på havet genom den här korridoren. Den hamn som främst användes för att lasta på och av de olika fartygen var Lödöse som ligger cirka fem mil uppströms vid Ljudaåns mynning. Under 1300-talet började man också att bygga fästningen Älvsborg precis vid utloppet eftersom att man ville stärka Sveriges anspråk just här.
Mellan mitten av 1700-talet och fram till början av 1800-talet så började Göteborg att blomstra ordentligt. Det var nu det stora Ostindiska kompaniet tillsammans med Napoleonkrigen ledde till ett mycket gynnsamt läge för Göteborg. De kraftiga försvarsmurar man hade byggt runt staden förhindrade vidare expansion och under 1807 bestämde därför den dåvarande landshövdingen vid namn Carpelan att det var dags att riva dem. Göteborg fortsatte sedan att växa som industri- och handelsstad under den senare delen av 1800-talet och när 1900-talet sedan kom så började Göteborg också att bli en mycket stor varvsstad.
Någonting som Göteborg också har blivit mycket känt för är sitt omfattande fiske. Auktionen som finns i Göteborgs fiskhamn är Sveriges absolut största fiskauktion och startade redan under 1910. PÅ den här auktionen kan man hitta både söt och salt fisk ifrån nästan hela landet. Den största delen av det som säljs här är hela och färdigrensade fiskar. Det finns dock ändå vissa fiskarter som man endast säljer orensade. Som privatperson kan man inte handla på den har auktionen utan den riktar sig främst till lite större leverantörer och återförsäljare.
Av många anledningar är också turismen i Göteborg mycket stor och staden drar i dagsläget in cirka 21 miljarder kronor till den svenska staten varje år. En del av dessa pengar kommer också ifrån festivaler så som Way Out West och Kulturkalaset som beräknas dra in mer än 200 miljoner kronor varje år. Ullevikonserterna är också en mycket stor inkomstkälla som drar in cirka 300 miljoner kronor varje år. Resten kommer uteslutande från övrig turism i staden där Liseberg självklart står för en stor del.
Sedan mitten av 1990-talet har turistnäringen börjat öka som mest i Göteborg. Det är också därför man på senare tid har byggt upp både Clarion Hotel Post och Avalon Hotel precis vid Kopparmärra. I Göteborg finns faktiskt också Nordens absolut största hotell som heter Hotel Gothia Towers. På hotellet finns det totalt 1200 rum varav 11 dessutom också är femstjärniga sviter. Resten av hotellet är också fyrstjärnigt. Mellan 2012 och fram till 2014 gjorde man också en omfattande utbyggnad som också gav titeln Europas största hotell.