Göteborg

Göteborg är ett bra val för den som söker efter ett spahotell och vill åka till en större stad för att turista och koppla av. spa hotell i GöteborgGöteborg är Sveriges näst största stad och faktum är att Göteborg har blivit framröstad till Sveriges trevligaste storstad. Det som gör Göteborg så populärt är nog framförallt att det är en storstad med småstadskänsla. Det finns massor att hitta på i Göteborg med mängder av läckra restauranger, mysiga pubar, spännande museer, fyndrik shopping och evenemang för både stora och små. Samtidigt kan man njuta av en avslappnad och vänlig stämning och en rolig och personlig Göteborgshumor.

Göteborgs spännande historia

Göteborg blev anlagd på initiativ av kung Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier år 1621. Men det har bott människor i flera tusen år på den plats där Göteborg nu ligger. Göteborg fick smeknamnet Nya Amsterdam på grund av sin forna stadsplanering. På 1800-talet industrialiserades staden och eftersom detta till stor del skedde av inflyttade engelsmän så fick då staden istället smeknamnet Lilla London, och detta kallas Göteborg för än idag. Göteborg är Nordens femte största tätort och det är omkring 550 000 invånare som bor i tätorten. Staden har haft tre stora blomstringsperioder, dels under andra halvan av 1700-talet tack vare Ostindiska kompaniet och det gynnsamma läget under Napoleonkriget, dels under slutet av 1800-talet då staden växte som industri- och handelsstad och dels under 1900-talet då Göteborg utvecklades till en stor varvsstad. Nu på senare år har staden istället blivit allt viktigare dels som utbildningsstad och dels som evenemangsstad. Under den stora emigrationsperioden som var under den senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet var också en av de vanligaste rutterna för att ta sig till Amerika via Göteborg. Det är många av Sveriges och Skandinaviens stora industrikoncerner och teknikföretag som har grundats och fortfarande har sina huvudkontor i Göteborg. Det är också en stor del av den svenska importen och exporten som sker via Göteborgs hamn, och det är även Nordens största hamn. Vidare har Göteborg också norra Europas största sjukhus, nämligen Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Göteborg och Västkusten kallas ofta för ”Sveriges framsida”.

Grönområden i Göteborg

Stora delar av Göteborg utgörs av grönområden. Det finns hela 50 000 träd i staden och många fina parker. Några av de mest populära parkerna är Hagaparken, Kungsparken och Trädgårdsföreningen. En annan populär park är Göteborgs botaniska trädgård, eller Botaniska som parken brukar kallas i folkmun. Den ligger i stadsdelen Änggården och invigdes i samband med jubileumsutställningen 1923. Idag har den vuxit till att bli en av de största botaniska trädgårdarna i värden. Slottsskogen är en annan välkänd park som ligger strax sydväst om Göteborgs centrum. Slottsskogen har fått sitt namn eftersom den anlades i en skog som under flera hundra år hörde till Älvsborgs slott som då låg några kilometer bort vid Göta älv.

Shopping i Göteborg

Göteborg är känd för att vara en shoppingstad. Det är omfattande shopping som bedrivs, både i de centrala delarna av Göteborg och i kringliggande handelsområden. Det finns ett stort utbud av varuhus och shoppinggallerior och precis som i många andra större städer så koncentreras shoppingen alltmer utanför stadskärnan till stora handelsområden. I centrala Göteborg finns köpcentrumet Nordstan som också toppar listan över de tio största köpcentrumen i landet.

Sevärda byggnader i Göteborg

Eftersom flera bränder har ödelagt Göteborgs byggnader så finns det få gamla hus kvar i staden. Av stadens första byggnader finns idag bara Kronhuset och Residenset kvar. På grund av bränderna så har det funnits vissa regler som omgärdat byggandet i Göteborg, till exempel byggdes bara stenhus inom Vallgraven efter den senaste stora branden och även de typiska landshövdingehusen som finns i de västra delarna av Göteborg är en effekt av bränderna. Ett speciellt kännetecken för Göteborg har blivit det hus som kallas för Läppstiftet tillsammans med fartyget Barken Viking som ligger permanent förtöjd vid kajen. Läppstiftet heter egentligen Skanskaskrapan och är ett 22-våningshus som ligger vid Lilla Bommen. Det är en 86 meter hög röd- och vitrandig skyskrapa alldeles intill Göta Älv och som byggdes för att innehålla Skanskas huvudkontor. Byggnaden Feskekôrka är också starkt förknippad med Göteborg. Det ursprungliga namnet är Fiskhallen och det är en fisk- och skaldjursmarknad som ligger vid Rosenlundskanalen i centrala Göteborg. Den invigdes redan 1874 och det göteborgska smeknamnet har byggnaden fått eftersom den liknar en kyrka.

Kultur och nöje i Göteborg

Göteborg har ett stort och brett utbud av kultur och nöje. Nordens största nöjespark, Liseberg, är beläget i Göteborg. I staden arrangeras årligen flera stora kulturevenemang, så som Bokmässan, musikfestivalen Way Out West, dans- och teaterfestivalen, Göteborgs Internationella Konstbiennal, Göteborgs Filmfestival, Göteborgskalaset och Kulturkalaset. Göteborg har också många museer att besöka. De mest kända är nog vetenskapsmuseet Universeum, Världskulturmuseet, Konstmuseet, Naturhistoriska museet, Göteborgs Maritima Centrum och Sjöfartsmuseet. Även när det gäller sport ligger Göteborg i framkant, till exempel med Gothia Cup, Gothenburg Horse Show, Partille Cup, Göteborgsvarvet, Volvo Ocean Race och Göteborg Basketball Festival.

Mat och gott i Göteborg

Göteborg är Sveriges cafétätaste stad och det finns närmare 200 olika caféer bara i centrala Göteborg. Dessutom finns det närmare 700 olika restauranger att välja bland med mat från hela världen och för alla smaker. Göteborg har hela fem restauranger med stjärna från Guide Michelin Rouge. Den göteborgska matkulturen är förstås specialiserad på mat från havets skafferi. Bland Göteborgska specialiteter finns också ätandet av den speciella Gustav Adolfsbakelsen på Gustav Adolfsdagen den 6 november.